Kasko osiguranje

Kasko osiguranje vrsta je dobrovoljnog auto osiguranja te dobro poznat pojam široj javnosti, a njegova je glavna zadaća financijska sigurnost i neovisnost u slučaju velikih šteta ili totalne štete na vozilu.

Polica kasko osiguranja pokriva štetu koju na vašem automobilu može uzrokovati nezgoda u prometu ali za razliku od police obveznog auto osiguranja, kasko štetu pokriva čak i u slučajevima kada ste vi krivi za štetni događaj.

Auto osiguranje jedno je od obveznih osiguranja u Republici Hrvatskoj i njegova je primarna svrha da pokrije svu štetu koju u prometnoj nezgodi nanesete drugima.

Ukoliko nanesete štetu i svom automobilu, troškove snosite sami osim ako uz obaveznu policu auto osiguranja niste uzeli i dodatna pokrića ili ako niste ugovorili kasko osiguranje

U slučaju prometne nezgode u kojoj ste vi krivi, obvezno auto osiguranje pokriva štetu nastalu na automobilu druge osobe, dok kasko osiguranje pokriva štetu i na vašem automobilu, bez obzira bili vi krivi ili ne. Izuzetak je jedino vožnja u slučajevima kada je osoba pod utjecajem alkohola, opijata te uslijed namjernog izazivanja i provociranja nezgode.

Važno je istaknuti i kako polica kasko osiguranja istodobno pokriva i oštećenja na vozilima koja su se dogodila izvan prometa, poput oštećenja nastalih uslijed pokušaja provale, krađe te raznih vremenskih nepogoda.

Kao i kod opće percepcije osiguranja kao takvog, gdje građani nisu dovoljno upoznati s uslugama osiguratelja, sadržajem pojedinih polica osiguranja kao i mogućnostima koje pružaju osiguravajuća društva, za kasko osiguranje u Hrvatskoj nerijetko postoji mišljenje da je preskupo i neisplativo. No, kada se uzme u obzir činjenica da čak i najmanji popravak na novom automobilu može koštati kao godišnja kasko premija, perspektiva postane poprilično drugačija

Važno je istaknuti i kako se kasko polica osiguranja dijeli na punu i djelomičnu kasko policu.

  • Puna kasko polica

    Puna kasko polica nudi pokriće od svih rizika koji uzrokuju oštećenje, uništenje ili nestanak osiguranog motornog i/ili priključnog vozila

  • Djelomična kasko polica

    Djelomična kasko polica nudi različite kombinacije najčešćih rizika koji mogu zadesiti vaše vozilo.

Praksa je pokazala kako se polica kasko osiguranja najčešće ugovara za nova vozila, što je i logično jer je popravak novog vozila, pa i nakon manje nezgode, vrlo izazovno financirati. Zamjena samo jednog dijela može predstavljati značajan izdatak, a za nešto veću štetu brojke često prelaze i iznos od nekoliko tisuća eura.

Za osobni automobil u vrijednosti, primjerice, 20.000 €, osiguranje policom kasko osiguranja može se ugovoriti za otprilike 350 € godišnje, a ona može biti i niža što ovisi o samoj vrijednosti automobila za koji se ugovara kasko polica.

Kao i kod obveznog auto osiguranja, cijena police kasko osiguranja vozila varira budući da se određuje i formira prema specifičnim karakteristikama vašeg vozila i vas kao vozača.

Osnovica za obračun premije kasko osiguranja je novo nabavna vrijednost vozila kao osnovni i glavni parametar u određivanju premije kasko osiguranja što korisnicima ove vrste osiguranja često bude čudno, osobito ako osiguravaju kasko policu za vozilo staro nekoliko godina, međutim, postoji razlog. Vozila se osiguravaju na novu vrijednost jer u slučaju štete klijent dobiva odštetu u vrijednosti novih dijelova, a ne rabljenih dok se svake godine sa starenjem vozila i protokom vremena uračunava i dodatni popust na starost.

Jezgrovito rečeno, osiguranje cijenu police kasko osiguranja određuje prema vjerojatnosti da će morati isplatiti naknadu u slučaju štetnog događaja, a na tu vjerojatnost utječu mnogobrojni faktori kao što su: starost vozila, njegova marka, snaga i ostale karakteristike, ugovara li ga pravna ili fizička osoba te vaša dob, iskustvo i sklonost nezgodama u prošlosti