Osiguranje imovine

Kroz cijeli smo život izloženi različitim rizicima. Ako ne znamo da se od njih možemo osigurati i financijski zaštititi, u slučaju da se ti rizici ostvare, mogu nas odvesti u ozbiljne probleme.

Osnovna namjena osiguranja imovine je zaštita nekretnine od opasnosti, odnosno, zaštita vlasnika nekretnine od nenadanih i često visokih troškova prouzročenih neželjenim događajem koji za posljedicu najčešće ima veliku i skupu materijalnu štetu.

Većina građana ugovara samo osiguranje građevinskog dijela objekta kojeg uvjetuje banka te nemaju pokriveno kućanstvo i potres stoga kada dođe do štete imaju osjećaj da im osiguranje nije ništa pomoglo.

Osiguranje imovine uključuje:

 • Paket osiguranja građevinskog objekta

  kuće, stana, vikendica,...

 • Paket osiguranja stvari u kućanstvu

  namještaja, gotovine, nakita, kućanskih aparata, stakla, zidnih i podnih obloga, umjetničkih djela,...

Osiguranje doma, kuće ili stana, podrazumijeva:

 • Osiguranje stvari u kućanstvu

  namještaj, tehnika, odjeća i obuća, novac, nakit, umjetnine, zidne i podne obloge, rolete i stakla na prozorima i vratima

 • Građevinskog dijela nekretnine

  sve dijelove kuće ili stana, pločice i parketi, instalacije poput dizala, bojlera, klima i solarnih ploča te pomoćni objekti, ograde, nadstrešnice, sjenice, bazeni,...

Koliko god oprezni bili, neke situacije je jednostavno nemoguće predvidjeti i spriječiti. Potresi u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji su dokaz da postoje događaji izvan naše kontrole. No potres je samo jedan od rizika koji mogu oštetiti ili uništiti imovinu, a posljedično prouzročiti troškove vlasnicima. Požari, provale, puknuća cijevi i izljevi vode, poplave, sve su to situacije kod kojih ako ne postoji zaštita osiguranja, sve troškove popravka, nadoknade nečeg ukradenog ili razbijenog, novih podnih obloga, čišćenja nakon požara, plaćanja privremenog najma stana za one koji nemaju drugo rješenje padaju na teret vlasnika nekretnine ukoliko želi stvari dovesti u prvobitno stanje.

Većina ljudi smatra kako je osiguranje imovine proizvod izvan njihovog financijskog dometa dok je situacija zapravo obratna jer je cijena osiguranja imovine od stotinjak eura godišnje niska (ovisno o kvadraturi), ako se uzme u obzir da je za prosječno renoviranje nakon potresa, poplave ili požara potrebno i više tisuća eura.

Kod nekretnina koje su osigurane osnovnim osiguranjem obuhvaćena je i zaštita od požara, no to ne uključuje i osiguranje od potresa zbog čega se rizik od potresa zasebno ugovara. Upravo iz tog razloga važno je navesti kako osiguranje od, primjerice, potresa nije uključeno u standardnu policu budući da je kod nekretnina koje su osigurane najčešće ugovoreno osnovno osiguranje (požar) ali ne i potres, poplava i sl.

U slučaju posjedovanja police osiguranja imovine (građevinski dio, stvari kućanstva), s uključenom dopunskom opasnošću/rizikom od potresa, svi oni koji su imali ugovorenu policu brzo su i efikasno sanirali štetu i normalizirali život nakon nedavnih potresa koji su pogodili središnju i istočnu Hrvatsku .

Posjedovanje police osiguranja imovine osobi omogućuje miran san ali i bezbrižniju svakodnevicu jer se ne mora opterećivati s time kako financirati popravak nekretnine, osobito ukoliko još uvijek otplaćuje kredit za istu.